Građanski protest pod nazivom „1 od 5 miliona“ održan je i ove subote, kako u Beogradu, tako i u nekoliko desetina gradova širom Srbije.

U Beogradu je protest standardno počeo okupljanjem ispred Filozofskog fakulteta, odakle se nakon govora krenulo u šetnju.

"1 od 5 miliona"

„1 od 5 miliona“
FOTO: V. ŽIVOJINOVIĆ, Z. ILIĆ / RAS SRBIJA/BLIC.RS

Protestanti su prošli Svetogorskom ulicom, a zatim su u Takovskoj, ispred zgrade javnog servisa, pozvali zaposlene da im se pridruže u šetnji. Na zgradu RTS-a su zalepili nalepnice sa natpisom „Izađite na ulice“ i upalili baklje.

Kolona je zaustavljena i kod zgrade Predsedništva, gde je zatražena ostavka predsednika Aleksandra Vučića.

Na vrata Vlade Srbije okupljeni su lepili nalepnice „1 od 5 miliona“, a ispred je održana i bakljada.
Tada se građanima obratila jedna od organizatorki protesta Jelena Anasonović.

„Dobro jutro, Srbijo. Nama sada sve više sviće. Mogu da nam prete, zastrašuju nas, ali mi se ne damo. Predsedniče, sa ovim narodom ne smete više da se šalite. Imamo samo još jedno da poručimo: Ustala je Srbija, nema više stajanja. Ovo je naša zemlja, naši ljudi. Nas je ipak više. Vidimo se sledeće subote u 18h na platou“, rekla je ona, prenosi Blic.

Okupljeni na Voždovcu

Okupljeni na Voždovcu
Foto: A. Popović/Danas.rs

Večerašnjoj šetnji priključili su se i studenti nekoliko fakulteta koji su počeli šetnju u 15 sati ispred Studentskog doma „4. april“. Prisutni su bili studenti Fakulteta političkih nauka, Fakulteta organizacionih nauka, Elektrotehničkog fakulteta, Farmaceutskog fakulteta, Saobraćajnog fakulteta i Više škole elektrotehnike i računarstva. Oni su šetali pod sloganom „Budite (se) studenti – 1 od 5 miliona“.

Okupljenima se na protestu obratio i pisac Marko Vidojković.

„Predsednik Srbije, koji tvrdi da je najbolji student Pravnog fakulteta, ide okolo i objašnjava da je sve super, on koji je prekršio ne znam koliko zakona i koliko to radi svakodnevno. Mi smo njegovi taoci. Kada ovaj košmar prođe, videćemo da ništa nije ostalo od ove zemlje. Gde god se okrenemo je kriminal, zločin i nepravda. Crna knjiga ove vlasti imaće na hiljade strana“, naveo je on.

Kako su počeli protesti?

Prvi građanski protest održan je 30.novembra prošle godine u Kruševcu, nekoliko dana nakon prebijanja lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i dvojice aktivista te stranke. Nakon napada je, na konferenciji za novinare, Stefanović pokazao svoju krvavu košulju koju je nosio u trenutku napada, pa je tako protest dobio svoje prvo ime „Stop krvavim košuljama“.

 

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com