Danas se u Srbiji obelelžava dvadeset godina od NATO bombardovanja SR Jugoslavije. Obeležava se uglavnom polaganjem venaca i cveća na spomenike stradalih.

Centralna manifestacija biće održana u Nišu, na glavnom gradskom Trgu kralja Milana. Manifestaciji će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Početak je zakazan za 19.45 kada je 1999. godine pala prva bomba na Jugoslaviju.

Gradonačelnik Zoran Radojičić u Beogradu će položiti vence ispred spomenika „Zašto“, zajedno sa porodicama poginulih u RTS-u. Zamenik gradonačelnika, Goran Vesić će u Tašmajdanskom parku položiti venac na spomen-obeležje posvećeno Milici Rakić i deci koja su stradala u NATO bombardovanju.

NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije koje je trajalo 78 dana, počelo je na današnji dan pre 20 godina. Intervencija NATO usledila je posle neuspešnih pregovora o sukobu na Kosovu u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine.

Bombardovanje Jugoslavije okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, nakon čega je usledilo povlačenje vojske i policije i ulazak međunarodnih vojnih trupa.

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com