Broj požara u Amazonu dostigao je novi rekord.

Brazilski Institut za istraživanje svemira (INPE) zabeležio je 72,843 požara.

Broj požara je porastao za 83% u odnosu na isti period prošle godine, a ovo je i najveći broj požara od 2013. godine kada je počelo beleženje.

Satelitske slike pokazuju da je sever Brazila, pokrajina Roraima, prekriven crnim dimom.

Na jugu države 9. avgusta je objavljeno vanredno stanje, dok je pokrajina Akre, na granici Brazila sa Peruom, od petka u pripravnosti zbog požara.

Požari su ovde inače česti usled sušnih perioda, ali su i namerno podmetnuti od strane farmera koji krče šume kako bi imali više prostora da uzgajaju stoku.

Najveća prašuma na svetu, Amazon, je vitalno skladište ugljenika koji usporava tempo globalnog zagrevanja. U njoj takođe živi više od 3 miliona biljnih i životinjskih vrsta kao i oko milion starosedelaca.

Rojters prenosi da je nagli porast šumskih požara počeo u januaru kada je predsednik Brazila, Žir Bolsonaro, doneo odluku da se region Amazona razvija u pravcu poljoprivrede.

Svemirska agencija INPE, objavila je da nagli porast divljih požara ne treba pripisati sezoni suša i prirodnim fenomenima.

Nema ničeg abnormalnog u klimi ove godine, ili u količini padavina u Amazonu koje su doduše malo ispod proseka” izjavio je Alberto Secer istraživač u INPE.

Sušni period stvara povoljne uslove da se požari šire, ali započeti požar je ljudskih ruku delo, bilo slučajno bilo namerno” rekao je Alberto.

Izvor: Nedeljnik.rs

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com