U toku prošlog meseca, Februara, širom Balkana buknuli su protesti.

Protesti u AlbanijiProtesti u Albaniji i Sukob sa policijom / Foto: ETA

Na ulicama su našli Rumuni, Crnogorci, Srbi i Albanci. Inicijalna kapisla za masovna okupljanja na ulicama nije svuda bila ista, pojedini protesti protekli su mirno, negde su viđeni i sukobi sa policijom, ali ono što im je zajedničko je da sve najavljuju nova okupljanja.

Protesti u Crnoj Gori Protesti u Crnoj Gori / Foto: ETA

Trenutno, kako se izjavljuje u pojedinim krugovia bliskim službama bezbednosti, Nnije jasno da li je talas protesta na Balkanu podstaknut talasom protesta u Evropi, gde su „Žuti prsluci“ u Francuskoj svake subote od 17. novembra do danas izlazili na ulice ili je, kako to kaže Maja Kocijančič, portparolka EU, u svakoj državi izraz specifične situacije.
Protesti u Ruuniji Protesti u Ruuniji / Foto : ETAO
no od čega svi strepmo je krvavi scenario arapskog proleća koji nikome nebi doneo dobrog, pogotov ne u našoj državi koja je izmučena bratoubilačkim ratovima,  kojih smo svedoci bili pre nešto manje od 30 godina, kao i nasilnim otcepljenjem Kosova. Protesti u Srbiji Protesti u Srbiji / Foto: RAS

Naizgled svuda postoje lokalni razlozi za proteste, ali generalno u svim državam je slično, narodu ili grupama se nedopada to šta radi vlast i kako se primenjuju zakoni koji bi trebalo za sve da budu isti.

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com