Povodom proslave Dana državnosti, kao i obeležavanja 56 godina od osnivanja, Istorijski muzej će 15, 16.i 20.februara omogućiti individualnim posetiocima besplatan ulaz na aktuelne izložbe.

U izložbenom prostoru ovog muzeja posetioci mogu da vide veliku multimedijalnu izložbu „Kraj Velikog rata 1917–1918” upotpunjenu tematskim izložbama „Đorđe Čarapić Fusek, sekretar Kancelarije kraljevskih ordena – Život i delo” i „Znamenja Prvog svetskog rata iz zbirke Istorijskog muzeja Srbije”.

Istorijski muzej

Američka sanitetska komisija u Atini, pred polazak za Srbiju
FOTO: ISTORIJSKI MUZEJ SRBIJE / PROMO/BLIC.RS

Osim toga, može se pogledati i nedavno otvorena gostujuća izložba Centra za primenjenu istoriju „Spašavanje Srbije: američka misija i epidemija tifusa u Srbiji 1915”.

„Spašavanje Srbije: američka misija i epidemija tifusa u Srbiji 1915.“ gostujuća je izložba, otvorena u ponedeljak 11.februara u izložbenom prostoru muzeja na Trgu Nikole Pašića.

Prema rečima autora dr Milovana Pisarija, izložba predstavlja deo istoimenog istraživačkog projekta i ima za cilj upoznavanje javnosti sa važnim događajem koji je promenio istorijski tok u Srbiji i svetu u periodu Prvog svetskog rata.

Izložbu prati istoimeni katalog, a posetioci su u prilici da vide arhivska dokumenta, fotografije, novinske članke i prateće tekstove koji svedoče o epidemiji tifusa i dolasku stranih medicinskih misija u Srbiju, sa posebnim osvrtom na američku misiju.

Projekat je realizovan uz podršku Ambasade SAD u Srbiji, a izložba je do sada gostovala u Šapcu, Boru, Novom Sadu i Užicu.

Izložba u Beogradu biće otvorena do 28.februara.

Muzej neće raditi u nedelju 17.februara.

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com