Istraživanjem rađenim u četiri naselja u Zemunu – Divlje naselje, Kamendin, Vojni put Blok 1 i Blok 2 i Divlje naselje u Zemun polju, utvrđeno je da većina domaćinstava nema pijaću vodu.

Najveći problem stanovništvu predstavlja nepostojanje kanalizacije ili septičke jame.

Romsko naselje

Romsko naselje
FOTO: BLIC / RAS SRBIJA/BLIC.RS

U takvim naseljima u Zemunu 39 odsto romskih domaćinstava nema pristup kanalizaciji, a najugroženije je naselje Kamendin, gde 77 odsto domova nema priključenje na kanalizacionu mrežu, prenosi Blic.

U naseljima u kojima je istraživanje sprovedeno 95 odsto stanovnika ima struju, 96 odsto grejanje, od čega se 53 odsto greje na čvrsto gorivo, četvrtina poseduje centralno grejanje, a najmanji procenat koristi električno grejanje.

Istraživanje „Procena bezbednosne situacije u podstandardnim naseljima Gradske opštine Zemun“ pokazalo je da su u tim naseljima prisutni bezbednosni rizici i da lokalno stanovništvo živi sa niskim osećanjem bezbednosti.

Ispitanici su naveli da se u naseljima skupljaju „ekstremističke grupe“, te da nakon dolaska iz škole ili vrtića, deca pretežno ostaju kod kuće, kao i da u naselju u velikoj meri postoji porodično nasilje prema ženama i u nešto manjem postotku prema deci.

Istraživanje je rađeno na uzorku od 241 ispitanika, a sproveo ga je Romski centar za žene i decu Daje, uz finansijsku podršku Misije OEBS- u Srbiji.

 

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com