Srbija će naredne sedmice saopštiti ime još jedne zemlje koja je povukla ili suspendovala stav o tome da priznaje Kosovo. To će biti 15. zemlja po redu, najavio je ministar inostranih poslova Srbije, Ivica Dačić.

Dačić je rekao da nisu hteli da ispadne da se inate sa Kvintom, podsećjući na nedavno upućen zahtev pet vodećih zapadnih zemalja da Srbija prekine sa kampanjom za povlačenje priznanja Kosova.

Dodao je i to da je ta, neimenovana zemlja, već uputila notu Prištini o svom stavu i da Srbija neće prestati svoju diplomatsku kampanju.

Ne prestajemo sa tom politikom. Te zemlje sada same preispituju. Ne možemo sada da im javimo: odustanite od svega toga, to bi bilo neozbiljno„, rekao je Dačić.

Međunarodna zajednica ne reaguje na provokacije

Ivica Dačić je izjavio da Srbija može da alarmira međunarodnu zajednicu povodom isticanja zastave Kosova na tvrđavi Novo Brdo, ali da je problem što ona „ne reaguje na takve provokacije„.

„Nema osuda tih događaja kao što nema osuda ni drugih događaja u Prištini“, rekao je Dačić.

Kazao je da su, u vremenu kada su ti istorijski spomenici nastali, Albanci činili „izuzetnu manjinu“ i dodao da je Kosovo težilo da se učlani u Unesko sa ciljem da „kulturno blago Srbije pređe u ruke Albanaca“.

To nije ništa novo, već je reč o stalno prisutnoj tendenciji da se satre srpsko stanovništvno na Kosovu od samog početka„, rekao je Dačić.

 

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com