U Zaječaru se drugog februara, od 1947.godine kada je u zgradi nekadašnjeg Esnafskog doma odigrana prva predstava „Žita cvetaju“ Jurija Mokreva, obeležava dan pozorišta.

U okviru obeležavanja Dana pozorišta „Zoran Radmilović“, 72 godine kasnije, izvodi se mjuzikl „Cigani lete u nebo“ u režiji Desimira Stanojevića i izvođenju ansambla Narodnog pozorišta Niš.

Cigani lete u nebo

„Cigani lete u nebo“
Foto: Pozorište Zoran Radmilović/Danas.rs

Ovom prilikom biće uručene i jubilarne nagrade nekolicini radnika ove ustanove.

Svečanosti će prisustvovati i zamenik ministra kulture Republike Bugarske Rumen Dimitrov, koji će boraviti u radnoj poseti ovom gradu, prenosi Danas.

“Zaječar će biti stub za proširenje kulturne saradnje Srbije i Bugarske, jer će delegacija Grada Zaječara uskoro boraviti u Sofiji, gde će preneti svoja iskustva u organizovanju ,,Dana Zorana Radmilovića“ s obzirom na to da tamo žele da organizuju sličan festival“, navodi direktor Narodnog pozorišta Timočke Krajine Vladimir Đuričić.

To je tek početak raznih aktivnosti koje će uskoro realizovati kulturni poslanici Zaječara, rečeno je na pres konferenciji u pozorištu. Zajedno sa školom argentinskog plesa „Alegrija“, pozorište će sledeće nedelje organizovati humanitarni program za pomoć Nemanji Jovanoviću i njegovoj porodici koji veoma teško žive. U martu će biti organizovan prvi Youtubers night festival koji će, kako kažu organizatori, biti najveći festival tog tipa u istočnoj Srbiji. U aprilu će, zatim, biti organizovan 10.Međunarodni dečiji pozorišni festival na kom će gostovati i predstava iz Kine, a kasnije će započeti rad na predstavi „Trojanke“ Nebojše Bradića, koja će se raditi u saradnji sa Narodnim pozorištem iz Prištine. Predstava će otvoriti Festival antičke drame, a biće organizovan i Prvi festival klasične muzike u Zaječaru, kao i mnoge druge aktivnosti.

Pozorište „Zoran Radmilović“

Pozorište u Zaječaru formirano je 2. februara 1947. godine kao Oblasno narodno pozorište. Prva predstava koja je odigrana u zgradi nekadašnjeg Esnafskog doma, na sceni novog profesionalnog pozorišta, bila je „Žita cvetaju“ Jurija Mokreva. Sa samo dva profesionalca, prva pozorišna sezona donela je 7 premijera i 82 reprize, koje je videlo više od 20.000 ljudi. Pozorište je za veoma kratko vreme izraslo u uglednu i dobro organizovanu kulturnu ustanovu, koja je svoju delatnost vršila na području Timočke krajine.

 

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com