U organizacije Fondacije za otvoreno društvo, danas će na beogradskom Fakultetu političkih nauka (FPN) biti održan drugi okrugli sto na kome će“predstavnici relevantnih političkih stranaka„, organizacije građanskog društva koje se bave izborima i stručnjaci s fakulteta i instituta koji se bave tom temom razgovarati na temu finansiranja izbornih kampanja.

Kako je najavljeno, prvi deo skupa koji će početi u 9 časova biće organizovan po „Chatham House“ pravilu, bez prisustva medija dok je obraćanje novinarima planirano od 11.30 časova.

U saopštenju se navodi, „Nakon održanog prvog okruglog stola čvrsto verujemo da je dijalog moguć i da je vreme koje nam je preostalo do narednih izbora neophodno efikasno i efektivno iskoristiti u cilju pronalaženja rešenja za unapređenje biračkog procesa. FPN Univerziteta u Beogradu i Fondacija za otvoreno društvo imaju u planu da organizuju seriju okruglih stolova povodom parlamentarnih i lokalnih izbora koji bi trebalo da se održe najkasnije na proleće 2020. godine„.

Dodaje se da će predstojeći okrugli sto biti posvećen finansiranju izbornih kampanja, pre svega unapređenju kontrole tog dela izbora, a da će posebna pažnja biti posvećena upotrebi javnih resursa u izbornim kampanjama, funkcionerske kampanje, javnosti finansiranja kampanja i kontroli.

Prvi okrugli sto na kom su predstavnici vlasti i opozicije razgovarali o izbornim uslovima u Srbije održan je prošlog utorka na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Milan Antonijević, izvršni direktor organizatora skupa, Fondacije za otvoreno društvo ocenio je da je okrugli sto protekao u kkonstruktivnoj atmosferi.

Izvor: Beta

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com