Međunarodni filmski festival u Beogradu zvanično će, 47. put po redu, početi večeras u Sava centru, projekcijom filma „Miljenica“ Jorgosa Lantimosa.

„Stiže nam džinovska, pomalo megalomanska ponuda od 125 filmova. Ko će to savladati, valjalo bi videti desetak filmova dnevno. Nemoguća misija! Naravno, ni oni koji su obilazili velike festivale nisu videli ni petinu ponuđenog“, kaže za „Blic“ filmski kritičar i posvećeni hroničar ove manifestacije od njenih prvih dana Milan Vlajčić.

On preporučuje filmove i kinematografije na koje treba posebno obratiti pažnju.

„Na neviđeno izdvajam kineske, japanske, iranske, rumunske filmove, oni uvek zasluže svoje mesto u evropskim dvoranama. Tu su i moji omiljeni autori Olivije Asajas („Dvostruki životi“ sa Žilijet Binoš, prim. aut.) i Fransoa Ozon („Milošću Božjom“, koji je upravo nagrađen u Berlinu). Biće prijatnih, ali i neprijatnih iznenađenja. Nešto valja videti i od domaćih autora, pa i od onih iz jučerašnje Jugoslavije. Film o Makavejevu („Slučaj Makavejev“ Gorana Radovanovića) nikako ne smemo propustiti“, ističe Vlajčić.

Ovogodišnji FEST će u takmičarskom programu prikazati 14 filmova. Među njima je i pomenuto Asajasovo ostvarenje, ali i „Kapernaum” libanske rediteljke Nadin Labaki, koji stiže sa nagradom iz Kana ali i nominacijom za Oskara u kategoriji najbolji strani film.

Žiri u sastavu Goran Bogdan, Bojan Vuletić, Milena Zupančić, Joana Urikaru i Nada Šargin odlučivaće o nagradama.

Projekcije i ulaznice

FEST će se održavati u 13 beogradskih dvorana: Sava centar, Kombank dvorana, Dom omladine, DKCB, Fontana, Muzej Jugoslovenske kinoteke, Jugoslovenska kinoteka, CZK „Vlada Divljan“, Cine Grand – Capitol Park Rakovica, Cineplexx UŠĆE Shopping Center, Cineplexx 4D Delta city, Cineplexx BIG Beograd, Art bioskop Kolarac i CZK Sopot.

Osim za otvaranje i zatvaranje festivala kada će ulaznice koštati 500 dinara, ostalim danima cena će se kretati od 250 do 400 dinara.

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com