Pomoćnik ministra za rudarstvo i energetiku Miloš Banjac rekao je da će klasične sijalice sa užarenom niti do kraja 2020. godine biti izbačene iz upotrebe u Srbiji.

Sijalica sa užarenom niti troši pet puta više energije od neonske, a čak 10 puta više od LED sijalica, tako da će ova odluka znatno uticati na energetsku efikasnost“, rekao je Banjac na panelu „Energetska efikasnost i pravilno korišćenje struje“.
On je najavio i formiranje državnog Fonda za energetsku efikasnost do kraja 2019. godine, koji je jedan od uslova da od Evropske unije država dobije dodatna sredstva.
Planiramo da se u fondu nađe oko 30 miliona evra, trenutno smo na sumi od oko 10 miliona, a od EU ćemo dobiti još 10 miliona. Ta sredstva će biti usmerena prema građanima, za razliku od dosadašnjih budžetskih sredstava od oko 1,5 miliona evra koja su bila usmerena prema lokalnim samoupravama i njihovim projektima sanacije škola, bolnica i vrtića„, dodao je Banjac.
Ranije procene kompanije Filips, vodećeg proizvođača sijalica, je da će prelaskom sa halogenih na LED sijalice potrošači uštedeti 124 evra godišnje. Stručnjaci ističu da su halogene sijalice jeftinije od LED, ali da su troškovi za struju mnogo veći dok se LED sijalica otplati za godinu dana.
Izvor: Beta
Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com