U izveštaju Evropske komisije o Kosovu koji je predstavljen u Briselu navodi se da prištinske vlasti moraju da ukinu takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.

Takođe, u izveštaju koji se odnosi na Kosovo bez prejudiciranja pozicije EU o njegovom statusu, konstatuje se da je odluka Prištine da uvede takse od 100 odsto ugrozila napore za regionalnu saradnju.

Kosovo treba da uloži dodatne suštinske napore za uspostavljanje pogodnog okruženja za postizanje pravno obavezujućeg sporazuma sa Srbijom. Takav sporazum je nužan i ključan za napredak kako bi obe strane napredovale na svom evropskom putu„, navodi se u izveštaju.

Navodi se da je ta mera ekonomski kontraprouktivna mera koja krši CEFTA sporazum i da nije u duhu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Takođe u izveštaju se kaže da su na ovaj način ugroženi napori za regionalnu saradnji, posebno stvaranje regionalne ekonomske zone.

Haradinaj: Takse ostaju do priznanja

Nakon što je Evropska komisija u izveštaju o Kosovu zatražila da se ukinu takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj ponovo je rekao da će takse biti ukinute kada se postigne „sveobuhvatni sporazum o uzajamnom priznanju Kosova i Srbije„.

Haradinaj je izveštaj EK o napretku za Kosovo, nakon sastanka sa šeficom Kancelarije EU u Prištini Natalijom Apostolovom, od koje je dobio dokument, nazvao „mešovitim pregledom stagnacije i napretka ostvarenog tokom godinu dana„, piše RTK2.

Izvor: Tanjug

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com