Francuska agencija za zaštitu ličnih podataka osudila je američku internet kompaniju „Gugl” na rekordnu kaznu u iznosu od 50 miliona evra. Naime, Gugl je napravio propust u zaštiti podataka svojih korisnika, saopštila je ta agencija.

Državna komisija za zaštitu podataka saopštila je da je tužila američkog internet giganta zbog „nedostatka transparentnosti, neadekvatnih informacija i valjane saglasnosti u vezi s personalizacijom oglasa za korisnike”, prenosi AP.

Ovo je prvo regulatorno telo koje je sankcionisalo veliku međunarodnu internet platformu na osnovu novog evropskog propisa o zaštiti ličnih podataka koji je stupio na snagu 25. maja prošle godine.

Novi propis omogućava određivanje kazne u vrednosti od četiri odsto godišnjeg saobraćaja na svetskom nivou za nepoštovanje obaveze zaštite ličnih podataka evropskih građana.

Kako je saopštila Komisija, korisnici „Gugla” „nisu bili dovoljno informisani” o tome na kakva pravila pristaju, prilikom prikupljana podataka kompanije za targetovano reklamiranje, prenosi Tanjug.

Navodi se da korisnici nekada moraju da preduzmu pet ili šest koraka kako bi otkrili kako ili za šta se njihovi podaci koriste, kao i da je „Guglovo” objašnjenje korišćenja podataka korisnika opisano na „previše opšt i nejasan način”.

Odluka o kazni doneta je nakon dve odvojene tužbe koje su protiv Gugla pokrenula udruženja za zaštitu korisnika interneta – „Kvadratura mreže” (Francuska) i „Ne tiče te se”, čiji je osnivač austrijski aktivista za zaštitu podataka Maks Šrems.

 

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com