Na obali Zaovinskog jezera na Tari, u Donjim Mandićima posle spuštanja nivoa vode akumulacije reverzibilne hidroelektrane za oo četrdeset metara, aktiviralo se klizište koje je urušilo infrastrukturu i vikend naselje.

Klizište je zahvatilo oko 30 hektara, uključujući i šume i livade na obali jezera u zoni Nacionalnog parka Tara. Pre pet dana tolo je počelo lagano da klizi. U prekidu je seoski put, urušena je infrastruktura i 21 kuća a zemljište i dalje ne miruje.

Akumulacija Zaovine je izgrađena za potrebe reverzibilne hidroelektrane i prema vodnim dozvolama jasna su ograničenja ispuštanja vode kada se ona koristi za neometanu proizvodnju struje u Drinsko-limskim hidroelektranama.

U hidroelektrani kažu da ni ove godine kota nije bila ispod dozvoljene već oko 15 metara iznad. Klizište nije novo, evidentirano je ranije i bilo je aktivno pre 24 godine samo je šteta bila manja.

Mi smo, nakon toga, objektima koji su se tu nalazili isplatili štetu sudskim putem, sve je bilo zvanično”, objašnjava Mikajilo Zlojutro, direktor za proizvodnju energije Drinsko-limske hidroelektrane.

Dodaje da je obaveza onih kojima je isplaćena šteta bila da uklone te objekte.

Ivan Ilić, rukovodilac službe čuvara zaštićenog područja iz Nacionalnog parka Tara ističe da su pozvali ljude iz Zavoda za zaštitu prirode.

On navodi da će stručnjaci doći da procene situaciju i predlože sanacioni plan. Nakon toga će zajedno raditi dalje na sanaciji.

Jezero se od pre dva dana puni – voda iz podnožja Tare, iz Drine i jezera Perućac pumpa u akumulaciju i sada je na koti od 840 metara, što je za oko 40 metara ispod uobičajenog nivoa Zaovinskog jezera.

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com