Prema najnovijem istraživanju javnog mnjenja „Evropska orijentacija Srbije„, koje je početkom jula sprovelo Ministarstvo za evropske integracije, za EU se izjasnilo 53 odsto ispitanika. Protiv bi bilo 25 odsto , dok 10 odsto ispitanih ne bi glasalo uopšte, a 12 odsto ne zna šta bi odgovorilo.

Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije istakla je da je i ovo istraživanje pokazalo stabilnu podršku građana evropskim integracijama, budući da se i u 2018. godini, 55 odsto građana izjasnilo da bi podržalo ulazak Srbije u Evropsku uniju.

Najveća podrška građana za ulazak u EU bila je u novembru 2009. (73 odsto), a najniža u decembru 2012. i junu 2016. – samo 41 odsto.

Građani kao najveće krivce za usporen i otežan ulazak naše zemlje u EU vide, na prvom mestu, politiku i uslovljavanja i ucena koju Brisel primenjuje prema Srbiji. Nakon toga situaciju unutar EU i mentalitet naših ljudi i nespremnost da se menjaju.

Pored toga, najveći procenat građana, njih 59 odsto, smatra da bi probleme Beograda i Prištine trebalo rešavati nezavisno od toga da li to traži EU.

 

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com