Đuzepe Konte, italijanski premijer boraviće danas u jednodnevnoj poseti Srbiji. Sastаće se sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić. Ovo je prvi put da Konte, od stupanja na dužnost dolazi na ovaj deo Balkana. Poseta našoj zemlji biće prva bilateralna poseta jednoj evropskoj zemlji od početka 2019. godine.

Oko podneva biće priređen svečani doček ispred Palate Srbije. Nakon sastanka, predviđeno je da se predsednik Vučić i Konte obrate medijama.

Vučić je ranije izjavio da sa velikim poštovanjem i interesovanjem očekuje premijera Kontea. Rekao je takođe da je ova poseta velika čast i da će Srbija učiniti sve kako bi prošla uspešna. Ono što je posebno naglasio jeste ekonomski značaj posete. Italija je Srbiji drugi ekonomski partner.

Prošle godine obim robne razmene je premašio četiri milijarde evra.

Ekonomske veze dve privrede karakteriše uravnoteženost robne razmene, zatim ugovori iz oblasti zajedničkih ulaganja i proizvodnih kooperacija, kao i zavidan nivo saradnje u oblasti bankarsko-finansijskih, saobraćajnih i turističkih usluga.

U prethodnih šest meseci organizovana su četiri poslovna foruma u Italiji na kojima je bilo više od 350 italijanskih kompanija i rezultati ovih aktivnosti uskoro se mogu očekivati – plasman smrznutog sušenog voća i povrća u velike italijanske trgovinske lance.

Pored ekonomskog značaja takođe je od izuzetne važnosti podrška koju Italija pruža Srbiji na putu evropskih integracija. U toku ove posete trebalo bi da bude potpisan memorandum o saranji „Infrastruktura železnice Srbije“ sa italijanskim železnicama.

U Beogradu je poslednji put boravio italijanski premijer Mario Monti 2012. godine. Pre toga, poseta Republike Italije na nivou premijera bila je 2000. godine kada je u našu zemlju došao tadašnji premijer Đulijano Amato.

 

 

 

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com