U Galeriji nauke i tehnike SANU će u sredu, 13.februara, biti otvorena izložba „Akademik Mihailo Gavrilović: istoričar, arhivist i diplomata“.

„Izložba ima za cilj da osvetli i najširoj javnosti predstavi častan lik i značajno delo jednog izvanrednog i u međunarodnim razmerama veoma uglednog nacionalnog borca, koji je, sticajem okolnosti, danas skoro sasvim nepoznat našim savremenicima uopšte, a mlađim generacijama pogotovu. Na izložbi će biti predstavljena originalna arhivska dokumenta, relevantne naučne i stručne publikacije, kao i pisma, dopisnice i fotografije iz života Mihaila Gavrilovića“, kaže se u najavi.

Izložba predstavlja svedočanstvo o životu i radu značajnog istoričara, doktora nauka sa Sorbone, prvog srpskog arhiviste – prvog čelnika novoosnovane Državne arhive Srbije (1900), profesora Univerziteta u Beogradu, uglednog i uticajnog srpskog (i jugoslovenskog) diplomate na Cetinju, u Vatikanu i u Londonu, pravog člana Srpske kraljevske akademije i predsednika srpskog Crvenog krsta u Londonu Mihaila Gavrilovića.

Izložbu su u znak zahvalnosti velikanu nacionalne istorije pripremili saradnici Ogranka SANU u Nišu, Narodnog muzeja Niš i Istorijskog arhiva Niš. U Nišu je izložba bila postavljena u Galeriji „Sinagoga“, od 16. do 31. oktobra 2018. godine, prenosi Blic.

Izložbu u Beogradu će otvoriti predsednik Ogranka SANU u Nišu akademik Ninoslav Stojadinović. O akademiku Mihailu Gavriloviću govoriće i prvak drame Narodnog pozorišta u Nišu Aleksandar Mihailović.

Izložba će u biti otvorena u sredu u 18 časova i planirano je da traje do 28.februara ove godine.

 

 

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com