Izložba „Trans Balkan“  fotografa Aleksandra Crnogorca biće u galeriji Doma omladine otvorena do 22.februara ove godine.

Aleksandar Crnogorac

Autor Aleksandar Crnogorac
FOTO: ALEKSANDAR CRNOGORAC / PROMO/BLIC.RS

Ovom izložbom autor je uspeo da ostvari svoju zamisao da kroz umetnički izraz ponudi nešto više, sruši predrasude, podstakne na mnoga preispitivanja, ali i probudi najdublja osećanja u čoveku.

Kroz izložbu fotografija predstavljene su transrodne osobe, njihove životne priče, strahovi, iskustva i sve ono sa čime se, kako autor kaže, susreće ova marginalizovana društvena grupa.

"Trans Balkan"

„Trans Balkan“
FOTO: ALEKSANDAR CRNOGORAC / PROMO/BLIC.RS

Crnogorac je na projektu radio više od dve godine, a rezultat su 34 različite i jedinstvene ljudske priče sa naših prostora.

Koliko je bilo izazovno istraživati ovu temu, otkrio je u razgovoru za „Blic“.

„Ljude sam uglavnom pronalazio putem društvenih mreža i verujem da bez njih ovaj projekat ne bi bio moguć. Proces rada je bio takav da sam prvo morao detaljno da se upoznam sa svim onim sa čim se transrodna zajednica danas suočava. Pre svega sa njihovim položajem u društvu, nakon čega sam počeo da istražujem razne sredine širom Balkana. Zatim sam počeo da tražim ljude koji o tome mogu da svedoče. Nije bilo lako, pogotovo kada su bile u pitanju osobe koje žive u drugim delovima našeg regiona, jer takav angažman podrazumeva i veće finansijske potrebe, ali uz ozbiljnu dozu upornosti i strasti, kockice su počele da se sklapaju“, objašnjava autor.

U toku trajanja izložbe organizovana je i tribina na kojoj o svojim i kolektivnim iskustvima govore neki od portretisanih predstavnika trans zajednice.

 

 

 

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com