Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najavio je da će japanska kompanija „Tojo tajers“ (Toyo Tires) narednih meseci početi gradnju fabrike u Inđiji na parceli od 60 hektara.

To je investicija od ogromnog značaja za našu zemlju čija je vrednost u prvoj fazi 390 miliona evra„, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je rekao da će Tojo tajers otvoriti 523 radnih mesta u fabrici u Inđiji. Dodao je i to da će to biti prva fabrika ove kompanije u Evropi.

Vučić je rekao da je Tojo „najpoznatiji proizvođač guma koji proizvodi najkvalitetnije gume“ i čiji radnici imaju plate koje su „znatno veće od proseka“.

On je izrazio nadu da će japanski investitori imati ideje i za proširenje posla, na primer otvaranjem naučno-razvojnog centra.

Japanski proizvođač guma za automobile objavio je da će izgradnju fabrike u Inđiji početi u maju 2020. godine.

Takaši Šimizu, predsednik kompanije je na njihovom sajtu naveo da će januara 2020. godine početi proizvodnja u fabrici koja će preuzeti ključnu ulogu u isporuci guma za evropsko i rusko tržište.

Plan je da fabrika do leta 2023. godine dostigne proizvodnju od pet miliona guma godišnje.

Istaknuto je da Srbija ispunjava sve zahteve kompanije jer ima atraktivno poslovno okruženje, visoko kvalifikovanu radnu snagu, sa relativno niskim platama, kao i automobilsku industriju u koju su investirale inostrane kompanije, a ujedno su odnosi Srbije i Japana u razvoju.

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com