Avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije dva puta su narušili vazdušni prostor Južne Koreje u području Japanskog mora, navodi agencija „Jonhap“.

Agencija javlja da su bili podignuti lovci južnokorejskog Ratnog vazduhoplovstva koji su i pucali na ruske avione u znak upozorenja.

Incident se desio u području ostrva Tokto koji se nalazi istočno od južnog dela Korejskog poluostrva i predstavlja predmet spora između Seula i Tokija.

Kako navodi južnokorejsko Ministarstvo odbrane, tri ruska vojna prvobitno su ušla u južnokorejsku odbrambenu identifikacionu zonu na istočnoj obali, pre nego što je jedan od njih ušao u vazdušni prostor te zemlje.

Južnokorejski avioni ispalili su, navodno, 10 signalnih raketa i 80 metaka iz mitraljeza kao upozorenje. Drugi put 10 signalnih raketa i 280 metaka iz mitraljeza ponovo kao upozorenje, rekao je jedan zvaničnik i dodao: „Ruski avion ni u jednom slučaju nije uzvratio.“

Prema rečima južnokorejskog zvaničnika, to je prvi put da je neki ruski avion povredio vazdušni prostor te zemlje.

Dodao je i to da su, pre zajedničkog leta, kineski avioni ušli u južnokorejsku identifikacionu zonu na jugozapadnoj obali. AP navodi da su kineski avioni prethodnih godina povremeno ulazili u odbrambenu identifikacionu  zonu Južne Koreje.

Južnokorejsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da planira da kasnije danas pozove zvaničnike iz ruske i kineske ambasade kako bi im uručilo protest.

Prostor koji je ruski avion povredi nalazi se iznad grupe malih ostrva koja pripadaju Južnoj Koreji, ali su predmet spora sa Japanom. Rusija nije zainteresovana strana u tom sporu.

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com