Ukoliko imate osećaj da ste preumorni, da vam je potrebno mnogo sapavanja i minimum tri šolje kafe kako bi ste izdržali dan onda je jasno da nedostaje energije. Glavni krivac za to je u većini slučajeva – naša nepravilna ishrana.

Početak dana je još i podnošljiv, ali već nakon ručka, ostaje vam snage samo da dođete do kreveta, dok sve kućne poslove ostavljate za kasnije. Jedan od glavnih razloga za ovaj osećaj jesu ADITIVI  koji su jedan od sastojaka gotovo svih proizvoda koje koristimo i konzumiramo.

Uz kalcijum, fosfor je jedan od najzastupljenijih minerala u našem telu. zaslužan za normalnu pH vrednost organizma i održavanje hormonskog balansa.  Višak fosfata može štetiti našem organizmu, a glavni su sastojci namirnica poput jaja, mesa, mlečnih proizvoda, žitarica, orašastih plodova i čokolade.

Ipak, takvi prirodni fosfati prisutni u namirnicama, nisu mnogo štetni, zapravo su zaslužni za prenos energije i učestvuju u mnogim metaboličkim procesima. Sa druge strane anorganski fosfati se kao aditivi upotrebljavaju u hrani i piću i mogu značajno oštetiti naše zdravlje.

Anorganski fosfati se nalaze u 70% prerađenih namirnica. Od velike važnosti je da obratimo pažnju šta jedemo i kako se hranimo.  Oni se namirnicama dodaju, kako bi ukus bio bolji, a rok trajanja duži. Najviše ovih aditiva nalzi se u gotovoj, konzerviranoj hrani, mesnim prerađevinama i sokovima.

Posebnu štetu u našem organizmu, aditivi mogu naneti bubrezima.

Ako želite da se zaštitite od štetnog efekta aditiva na naše zdravlje, obavezno izbegavajte sledeće namirnice:

  • Konzervirana hrana
  • Mesne prerađevine
  • Gazirani napici
  • Pahuljice
  • Grickalice
Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com