Studija koju su izveli psiholozi Univerziteta Kalgari bavila se uticajem koje korišćenje novih tehnologija ostavlja na osnovne veštine kod dece.

Testirana su deca uzrasta do 24, 36 i 60 meseci i merene su njihove performanse na kraju svakog od tih perioda, prenosi PC Press. Roditelji su, pored navođenja prosečnog vremena koje dete provede ispred ekrana, popunjavali i upitnike o motoričkim i komunikacijskim veštinama deteta.

Istraživanje pokazuje da su slabije rezultate testova imala deca koja su više vremena provodila ispred ekrana. Kada je ispred ekrana, dete se ne kreće, ne govori i ne igra se, što i dovodi do slabijih performansi i rezultata.

Vodeći istraživač u eksperimentu Šeri Medigan sugeriše da rezultati ukazuju na očekivano. Najveći deo pozitivne stimulacije koja pomaže deci sa njihovim fizičkim i kognitivnim razvojem dolazi od interakcije sa roditeljima.

Važne interakcije u odnosu roditelj-dete se ne dešavaju kada je dete ispred ekrana. To onemogućava i vežbanje i ovladavanje međuljudskim, komunikacijskim i motoričkim veštinama. Mališani su pasivni, samo sede i ne praktikuju osnovne motoričke sposobnosti kao što su hodanje i trčanje, što može odložiti razvoj u ovoj oblasti.

Foto: Profimedia/Nationalgeographic.rs

Pametni telefoni i tableti remete i interakciju sa roditeljima, ograničavajući mogućnosti za verbalne i neverbalne razmene koje su potrebne za podsticanje optimalnog rasta i razvoja, prenosi Danas.

Kako roditelji greše?

Ovo je jasan dokaz da roditelji prave grešku kada, želeći da ih smire, daju svojoj deci tablet ili telefon, ili ih posade ispred televizora kako bi dobili malo vremena da urade nešto po kući.

U današnje vreme je teško isključiti i te aktivnosti, tako da pravo pitanje koje roditelji treba da postave jeste „koliko?“.

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com