U Zrenjaninu počinje gradnja kineske fabrike „Šangdong Linglong„, koja će proizvoditi 13 miliona guma godišnje i zaposliti 1.200 radnika.

Predsednik Srbije Aleksandra Vučić  je na svečanosti postavljanja kamena temeljca za fabriku guma izjavio da će „Šandong Linglong“ u Zrenjaninu biti najveća investicija u Vojvodini vredna više od 800 miliona evra. Korist od fabrike će imati cela Srbija.

Gospodin Vang je bio veoma težak čovek za pregovore, ali borili smo se iz dana u dana želeći da pokažemo da je Srbija pravo mesto za „Linglong“ i da je ta kompanija pravi izbor za nas. Bez našeg prijateljstva sa predsednikom Kine Si Đinpingom, koji je naš prijatelj i brat, pošto je spasao 5.000 radnih mesta samo u Smederevu, ne bismo mogli da napravimo kontakt sa Vangom„, rekao je Vučić.

Kompanija „Šangdong Linglong“ zapošljava 13.000 ljudi širom sveta i nalazi se na 20. mestu po proizvodnji guma u svetu i na 3. mestu u Kini. Ima centre za istraživanje u Severnoj Americi, Kini i Nemačkoj a prema najavama jedan centar će biti i u Srbiji.

„Linglong“ gume se prodaju na više od 30.000 prodajnih mesta i fabrika sponzoriše oko 90 globalnih događaja.

U Zrenjaninu je u četvrtak potpisan ugovor o ustupanju građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni „Jugoistok“ kineskom investitoru, koji će na toj lokaciji izgraditi proizvodne pogone površine 500.000 kvadratnih metara.

 

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com