Predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije, Dobrivoje Radović rekao je da je Vlada Srbije  ispunila nekoliko zahteva proizvođača malina i kupina.

Jedan od njih je i otis duga zbog suše 2013. godine za mineralno đubrivo koje im je isporučeno godinu dana ranije iz Republičkih robnih rezervi po subvencionisanim cenama. Od 300 miliona duga biti otpisano 90 miliona jer je 210 otplaćeno.

Radović je kazao da je Vlada obećala da će razmotriti mogućnost da proizvođačima koji su izmirili dug od 210 miliona dinara vrati novac.

Zbog tog duga proizvođači malina i kupina prethodnih godina nisu mogi da dobiju repromaterijal iz Robnih rezervi, prema rečima Radovića.

On je kazao da je Vlada formirala i radno telo koje će upravljati timovima stručnjaka koji treba da izađu na teren i utvrde zbog čega se malina suši.

Mislili smo da se stabla malina suše zbog niskih temperatura, ali se sve više sumnja da je reč o nekoj vrsti bolesti zbog koje će ove godine rod tog voća biti skoro prepolovljen„, rekao je Radović.

Dodao je da se malina masovno suši u Moravičkom i Zlatiborskom okrugu, a nešto manje na jugu Srbije.

Vlada Srbije je, kako je rekao Radović, usvojila i prelog da proizvođačka cena maline bude 139,3 dinara za kilogram, koju je utvrdio tim stručnjaka.

 

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com