U drugom kvartalu 2019. godine u Srbiji je registrovano 2 161 533 zaposlenih lica što je 1,6 odsto, tačnije 34 936 lica više nego u istom periodu prošle godine.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, najveće povećanje zaposlenosti od 2,8 odsto zabeleženo je kod lica koja samostalno obavljaju delatnost. Izdan proseka je povećano i zapošljavanje u pravnim licima, čak 1,9 odsto, dok je broj registorvanih indiviualnih poljoprivrednika za godinu dana smanjen za 8,7 odsto.

U ukupnom broju zaposlenih, više od dva miliona ih je u pravnim licima, zaposlenih van radnog odnosa u pravnim licima i kod preduzetnika ima nešto više od 70 hiljada, a registrovanih poljoprivrednika nešto manje od 73 hiljade.

Teritorijalno, rast zaposlenosti je dominantno skoncentrisan u Beogradskom regionu gde je za godinu dana broj zaposlenih povećan za 21.384, kao i u regionu Šumadije i Zapadne Srbije sa 5.779 novozaposlenih lica.

Republički zavod za statistiku objavio i da je za godinu dana broj zaposlenih u javnom sektoru Srbije smanjen za 7.429 lica.

 

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com