Zorana Mihajlović, potpredsednica vlade i ministarka građevine, najavila je da će Srbija ove godine započeti gradnju 400 kilometara novih autoputeva, kao deo novog investicionog ciklusa koji će biti pokrenut.

To ne bi bilo moguće da nemamo uređen budžet i da nismo politički i finansijski stabilni„, rekla je Mihajlović.

Istakla je da tokom leta kreće izgradnja Moravskog koridora od Pojata do Preljine, autoputa ka BiH od Sremske Rače do Kuzmina, ali i autoputa i brze saobraćajnice Ruma-Šabac i Šabac-Loznica.

Moravski koridor je veoma važan, jer će spojiti Srbiju sa Srbijom, fali nam taj centralni deo autoputa i on će spojiti ne samo koridore 10 i 11, već će i povezati kraj u kojem živi pola miliona građana i posluje 200.000 malih i srednjih preduzeća„, kazala je ministarka.

Dodaje i to da će u okviru tog projekta biti uređena i Morava i njene pritoke, jer je to plavno područje. Takođe, uradiće se i telekomunikacioni koridor.

Započela je izgradnja deonice Koridora 11 od Preljine do Požege, koja će se dalje račvati ka Crnoj Gori i ka Bosni i Hercegovini. Naredne godine započeće se i izgradnja deonice autoputa Niš-Merdare-Priština, do Pločnika, najavila je Mihajlović.

Ova vlada ne započinje nijedan novi projekat dok ne reguliše eksproprijaciju i svu neophodnu dokumentaciju. Nema razloga da građani brinu. Obići ćemo sva mesta kroz koja će proći Moravski koridor, da razgovaramo sa meštanima i pokažemo im kuda će autoput proći i šta će im to doneti„, rekla je ona.

Izvor: Tanjug

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com