Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, izjavila je da će pre leta biti pušten u saobraćaj auto-put na Koridoru 10 kroz Grdeličku klisuru i na Koridoru 11 od Obrenovca do Preljine.

Takođe, najavila je i potpisivanje novih ugovora za izgradnju tri nova auto-puta.

Zorana Mihajlović gostujući na RTS-u je rekla, “Grdelička klisura je najteže gradilište u Evropi, na kojem 2014. nije bilo nijednog metra asfalta. Krajem prošle godine imali smo radove na još nekoliko tačaka, a sada su te deonice u potpunosti asfaltirane i biće spremne za saobraćaj za letnju turističku sezonu”.

Kaže da Koridor 10 mnogo znači za Srbiju. Prvenstveno zbog  tranzitnog saobraćaja. Ove godine očekuje se najmanje 60 miliona automobila. Istakla je i to da je u prethodne četiri godine asfaltirano više od 300 kilometara auto-puteva. Među njima se nalazi i deonica na Koridoru 11 ka Crnoj Gori.

Pre leta pustićemo u saobraćaj deonice od Obrenovca do Preljine, a do kraja godine biće završena i deonica Surčin-Obrenovac, što znači da ćemo imati 120 kilometara auto-puta na Koridoru 11. To nije važno samo zbog povezivanja, nego i zbog bezbednosti saobraćaja, jer će postojati alternativa Ibarskoj magistrali”, rekla je ministarka saobraćaja.

Na Samitu šefova vlada Kine i 16 zemalja Centralne i  Istočne Evrope, koji će se održati u Dubrovniku biće potpisani novi memorandumi o saradnji sa Kinom u oblasti infrastrukture, kako je najavljeno.

Potpisaćemo memorandum za deonicu Novi Beograd-Surčin, čija je izgradnja vredna oko 70 miliona evra. Ove godine očekujemo potpisivanje komercijalnog ugovora za tu deonicu, a u narednoj da počnemo radove. Takođe će biti potpisan i memorandum za deonicu Požega-Boljare, za koju je procenjena vrednost radova između 1,5 milijardi evra i dve milijarde evra”.

Ministarka je rekla da se završetkom izgradnje Koridora 10 jedan ciklus završava. Ove kodine će se krenuti i sa novim investicionim ciklusom u infrastrukturi u okviru kojeg će se početi sa izgradnjom tri nova auto-puta.

 

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com