Izložbu crteža pod nazivom “Apstrakcija za početnike” Milenka Prvačkog otvorila je u utorak, 12.februara, književnica Vida Ognjenović.

Milenko Prvački

Milenko Prvački
Foto: Beta/Kurir.rs

Milenko Prvački, ugledni srpski slikar, rođen je 1951.godine u Ferdinu u Vojvodini. Od 1991.godine živi i radi u Singapuru, a ima zvanje magistra umetnosti za slikarstvo. Radio je na Institutu za umetnost u Bukureštu i od 2000. do 2011.godine bio dekan Fakulteta likovnih umetnosti. U Singapuru je sada na Umetničkom fakultetu viši predavač.

Radovi

Do sada je, od 1971.godine, imao 55 samostalnih izložbi, a učestvovao je i na stotinak grupnih prezentacija. Učesnik je mnogih radionica i simpozijuma širom sveta i na više univerziteta bio gostujući profesor. Od 1996. do 2012.godine je kao kustos realizovao više izložbi, uglavnom u Singapuru.

Za svoje radove primio je 17 nagrada, u Srbiji, Francuskoj, Nemačkoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Singapuru.

Njegovi radovi se nalaze u stalnim zbirkama i muzejima, ali i u privatnim kolekcijama u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Nemačkoj, Francuskoj, Holandiji, Australiji, SAD, Rumuniji, Mađarskoj, Italiji, Poljskoj, Singapuru, Maleziji, Indoneziji, Hongkongu i Indiji.

“Veoma sam znatiželjan kada je u pitanju mogućnost da se proširi granica, značenje crteža, prepoznavanjem i uvođenjem novih metoda i alata (uključujući i kompjuter) u kojima crtež ostaje i dalje crtež… Struktura svih mojih radova poslednjih 25 godina (iako se umetnički radovi menjaju i evoluiraju) bazirana je na strukturi rečnika i apstrakcije. Struktura rečnika me oslobađa obaveze pričanja priče, koju je lakše sprovesti u video radovima, filmu, performansima, novim medijima i tekstu nego u crtežu, slici ili skulpturi”, kaže sa svoje radove na papiru Milenko Prvački, prenosi Blic.

Izložba „Apstrakcija za početnike“ biće otvorena do 8.marta ove godine.

 

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com