Stanovništvo četiri opštine na severu Kosova i Metohije – Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka, nalaze se na korak do humanitarne katastrofe jer u prodavnicama nedostaju osnovne životne namirnice.

Sedam meseci je prošlo otkako su privremene prištinske vlasti jednostrano uvele takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine. Oko 400 privatnika, vlasnika radnji sa prehrambenom robom planira da zatvori objekte, jer su im rafovi prazni. Već nekoliko dana im ne stižu mleko i mlečni proizvodi, kao ni ulje, šećer i so.

Radoš Petrović, predsednik Udruženja privrednika na severu Kosova i Metohije rekao je da su zalihe brašna potrošene. Tako da već od četvrtka neće na policama biti ni hleba.

Rekao je da su se do sada privatnici dovijali na razne načine kako bi narod imao najosnovnije prehrambene artike, ali da je situacija sada mnogo gora.

Kako objašnjava, pripadnici kosovske pogranične policije privode ljude koji prevoze namirnice iz centralne Srbije, zaplenjuju im kamione, kombi vozila, robu. Prevoznici su pored toga suočeni sa drakonskim kaznama koje moraju  u kratkom roku da plate kako ne bi završili u zatvoru.

On navodi da ne zna kako će se situacija dalje odvijati, osim što je, kako ocenjuje, sigurno da je sever KiM na korak od humanitarne katastrofe.

Već ponestaje hrane u bolnici, u Studentskom centru, u vrtićima“ – kaže Petrović. Apeluje na državu Srbiju i međunarodnu zajednicu da preduzmu korake kako bi se ukinule takse. U suprotnom, upozorava, Srbi sa severa KiM će početi sa iseljavanjem.

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com