Makar jednom u životu ste odložili zdrave navike, početak vežbanja i sve sitne odluke, za onaj ključni dan kada ćete život promeniti iz korena.

Čekamo prvi u mesecu ili prvi dan u nedelji – famozni ponedeljak i očekujemo da se tada sve kockice poklope i da ćemo konačno početi da radimo na svom fizičkom zdravlju i samopouzdanju.

Zašto odlažemo ono što je od ogromne važnosti za naše zdravlje?

Odgovor se krije u nedostatku motivacije. Da bismo konačno krenuli sa zdravim navikama i fitnes načinom života, moramo promeniti mnogo toga u rutini koju smo svih ovih godina stekli. To naravno, uopšte nije lako i jednostavno.

Zbog prevelikih odricanja često dođemo u isušenje da od svega odustanemo i vratimo se na staro. Kako bismo u tim situacijama ostali jaki najvažnije je da u sebi pronađemo pravu motivaciju.

Pre nego što počnete sa promenama, prvenstveno morate sebi jasno staviti do znanja da put na koji krećete nije lak. Uprkos tome, vi ne želeite da se vratite nazad. Na put fitnes promene ne smete krenuti sa previše strogim pravilima i stavom. Promena je već sama po sebi teška, dodatno iscrpljivanje snage će vas naterati da odustanete.

Pre nego što pronađete pravu i istinsku motivaciju, potrebno je da obećate sebi da ćete se u promenu upustiti korak po korak, bez preterivanja.

Motivaciju je potrebno pronaći duboko u sebi. Postavite sebi pitanja zašto je važno da smršate, vežbate i živite zdravo. Koji god cilj da imate on će vas motivisati i dati snage da ka njemu težite i da ga na kraju i ostvarite.

Kada pronađete cilj, postavite ga ispred sebe i iz dana u dan uvodite promene. Malim koracima ćete uspešnije i sigurnije stići do cilja jer će preskakanje stepenika samo da vas umori i na kraju dovede do odustajanja.

Ono što je od velike važnosti jeste da shvatite da je svaki korak napred pozitivna promena. Za svaku promenu potrebno je pohvaliti sebe i tada ćete biti dodatno motivisani da nastavite daje. Još jedna dodatna stvar koja će vas motivisati jeste beleženje postignutih rezultata. Kada vidite upeh na papiru imaćete želju još više da se potrudite kako bi ti rezultati bili sve bolji i bolji.

 

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com