Zima je stigla a sa njom i praznično raspoloženje. Tokom zimskih praznika tradicionalno više vremena provodimo kod kuće, zajedno sa porodicom i prijateljima, a jedan od najboljih načina da prijatno provedemo vreme sa njima je i gledanje filmova, pogotovo onih sa prazničnim temama.

Predlažemo sledeće naslove:

1. It’s a Wonderful Life (1946, Frenk Kapra)

Najbolji božićni film svih vremena ujedno je ultimativna priča o naivnom američkom idealizmu u liku Džimija Stjuarta. Njegov Džordž Bejli nikada neće napustiti svoju palanku, ali će uticati na živote toliko ljudi da na kraju, kad jaka sumnja razdire, Svevišnji šalje anđela da mu pokaže kakav bi život njegovih bližnjih bio da se on nikada nije rodio.

2. Nightmare Before Christmas (1993, Henri Selik)

Nije prošlo ni dve decenije, a ovaj neobičan animirani film iz Bartonove produkcije postao je klasik, iako je to u stvari anti-diznijevski mjuzikl, morbidan i gotski intoniran ali sa srcem na pravom mestu.

3. Love Actually (2003, Ričard Kertis)

Ultimativna britanska romantična komedija napravljena po oprobanom receptu fragmentarne dramaturgije uz gorko-sladak ukus. Ansambl najvećih glumačkih imena, uz blago podsećanje da Božić može biti najtužniji dan u godini i obavezan trijumf ljubavi i porodice sa finom vajldovskom ironijom.

4. A Christmas Carol (2009, Robert Zemekis)

Vrhunac pre Tin-Tin performance capture tehnologije. Animirani ali igrani film sa Džimom Kerijem, Gerijem Oldmanom i Kolinom Firtom (uglavnom svi neprepoznatljivi) u zastrašujućoj verziji Dikensove klasične priče.

5. When Harry Met Sally (1989, Rob Rajner)

Jedan od najvoljenijih filmova svih vremena, ljubavno pismo Njujorku i začetak postmoderne romantične komedije, ovaj film je samo oda prijateljstvu koje prerasta u ljubav i još jedan dokaz da muško-ženska prijateljstva ne postoje. Besprekoran scenario Nore Efron i glumačke bravure Meg Rajan i Bilija Kristala koje će teško biti dostignute.

6. Elf (2003, Džon Favr)

Ekscentrična (a kakva druga kad je Vil Ferel u pitanju) božićna komedija o robusnom junoši koga su odgajali vilenjaci – pomoćnici Deda Mraza kao jednog od svojih, u pokušaju da pronađe svoju pravu porodicu i korene. Kao i svi filmovi Vila Ferela, samo za fanove Vila Ferela.

7. White Christmas (1954, Majkl Kertis)

Najgledaniji film godine, najtiražniji singl svih vremena i u suštini fini, uvek romantični mjuzikl s velikanima poput Binga Krozbija, Denija Keja i Rozmari Kluni (Džordžova tetka Rouz).

8. Bad Santa (2003, Teri Zvigof)

Nije najsrećnije porodično filmsko iskustvo, ali definitivno najbolja uloga Bilija Boba Torntona kao večito pijanog lokalnog Deda Mraza koji pljačka okolne šoping centre. Trijumfalni kraj donosi samo osmeh na lice, što je za ovakav film posebno, neodoljivo i neočekivano.

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com