Korištenje solarne energije jedan je od vodećih načina za prikupljanje i potrošnju nepresušnih izvora energije, a najaktuelnije i najefikasnije jeste prikupljanje energije putem solarnih panela.

Solarna energija je obnovljivi izvor energije i baš zato je glavni izbor svakog sistema. Eksploatisanjem Sunca jednako koristimo prirodne izvore i ni na jedan način ne štetimo u ekološkom smislu. Značajnost i efikasnost solarnih sistema je sve veća, a kao dokaz tome je i njena česta upotreba u novim tehnologijama, a sve više timova stručnjaka i naučnika učestvuje u njihovoj izradi.

Princip rada solarnog grejanja

Solarno termičko grejanje u principu radi na absorbciji toplote preko sunčevih zraka. Adekvatan predmet absorbuje Sunčevu svetlost, tačnije toplotu Sunčevog zračenja, kojom se potom voda u tom predmetu zagreva.

Solarno grejanje se zasniva na sledećim koracima:

  1. Kolektori absorbuju Sunčevu svetlost putem absorbera – solarni paneli. Poseban prenosni fluid u cevima kolektora se zagreva.
  2. Pumpa tera fluid u izmenjivač toplote solarnog rezervoara tople vode.
  3. Toplotna energija se prenosi na vodu u rezervoaru za pripremu tople vode.
  4. Ukoliko Sunčevo zračenje nije dovoljno za zagrevanje vode, uključiće se dogrevanje konvencionalnim sistemom grejanja do zadate temperature.

Solarni termalni sistem, u zavisnosti od konstrukcije, snabdeva u proseku godišnje oko 60% potrebne energije za pripremu potrošne tople vode, što je prema godišnjoj računici ogromna ušteda.

Kod priprema, instalacije i montaže solarnih panela nema mnogo brige.

TOP SOLAR doo Beograd, ima iskustvo veće od 10 godina u  projektovanju i montiranju solarnih panela, za potrebe solarnih elektrana, kako za vikendice i manje zahtevne sisteme. tako u poljoprivredi gde su veoma popularni sistemi za navodnjavanje uz podršku solarne energije poput Lorentz pumpi za navodnjavanje.

Ono što je najvažnije jeste instalacija odgovarajućeg sistema za vaš dom ili vikendicu, zato vam predlažemo da u dogovoru sa zaposlenima dođete do najboljeg mogućeg plana koji će kasnije postati najbolje rešenje za uštedu i primenu solarne energije.

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com