Pušenje nargile je sve popularnije u svetu, a znatno opasnije od pušenja cigareta jer u proseku traje od 30 minuta do sat vremena za razliku od petominutne pauze za cigaretu, čime se produžava izlaganje toksinima i štetnim hemikalijama, pokazuju istraživanja.

Pušenje cigareta dostiglo je najniži nivo u svojoj istoriji, ali pušenje nargile sve je popularnije, posebno među mladima.

Istraživači su zabrinuti da postoji mogućnost nove epidemije, prenosi Helt24.

Iako se u prošlosti smatralo egzotičnom razonodom i kulturnim fenomenom Bliskog istoka, pušenje nargile u poslednjih nekoliko godina proširilo se u Evropi i Severnoj Americi.

Prema procenama centara za kontrolu i prevenciju bolesti, oko 2,6 miliona odraslih u SAD ili jedan odstoukupnog stanovništva intenzivno je pušilo nargilu u 2017. godini, dvostruko više u odnosu na pre nekoliko godina.

Najčešće nargilu puše mladi od 18. do 24. godine, ali i deca.

Za razliku od duvana u cigaretama, duvan za nargile može imati različite ukuse, što se dopada mlađim potrošačima. Taj duvan takođe proizvodi aromatičan dim koji je lakši i prijatniji za udisanje od duvanskog dima.

Iako se još sprovode istraživanja o uticaju pušenja nargile na zdravlje, preliminarni nalazi pokazuju da to sigurno nije bezopasno.

Pušenjem nargile u telo unosite znatno veću količinu dima, katrana i nikotina u odnosu na cigarete, pokazalo je istraživanje iz 2016. godine.

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com