Dokazano je da je kod starijih zdravlje bubrega ključno i za zdravlje kostiju, jer bubrezi filtriraju toksine koji zbog kojih kosti, kako starimo, slabe.

Bubrezi su ključni za celokupno zdravlje ljudi. 

Bubrezi su među najvažnijim organima u ljudskom organizmu. A neke svakodnevne navike, koje nam se čine potpuno banalnim, mogu i te kako da naštete našem zdravlju.

1. Ne praznite bešiku na vreme

Nekada vam se dogodi da jednostavno morate da se strpite pre nego što odete da obavite svoje fiziološke potrebe, međutim to nikako nije dobro raditi dugo i često. Ako radite to svakodnevno, svakako prestanite da trpite jer šteti zdravlju vaših bubrega.

2. Ne pijete dovoljno vode

Vašim bubrezima, isto kao i ostalim organima, treba dovoljno vode. Manjak vode može dovesti do slabijeg protoka krvi u bubrege, što će onemogućiti bubrezima izbacivanje štetnih materija putem mokraće.

3. Jedete previše soli

Konzumiranjem prevelike količine soli možete da naškodite celom organizmu, ne samo bubrezima. Međutim, upravo iz razloga što u bubrege ode najveća količina soli, događa se da oni postaju najizloženiji toj nezdravoj navici. Previše soli u organizmu pojačano će aktivirati bubrege, što može da dovede do dehidracije i manjka vode u organizmu, koja je nužna za pravilno funkcionisanje celog organizma.

4. Previše proteina

Proteini su neophodni našem organizmu. Oni koji se aktivno bave sportom, odnosno koji aktivno rade na povećanju mišićne mase, posebno su upoznati sa tim. Međutim, preterivanje sa proteinima će nepovoljno uticati na zdravlje bubrega.

5. Previše alkohola i cigareta

Alkohol i cigarete nemaju nikakvu korist po zdravlje ljudi. Kao što štete celom organizmu, štete i bubrezima. Mogu dovesti do slabog protoka krvi kroz bubrege, što može da blokira izbacivanje toksina – za šta su inače zaduženi bubrezi.

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com