Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je rekao da će Nacionalna laboratorija u Batajnici biti krovna institucija takve vrste. Da će kontrolisati sve i raditi superanalize.

On je rekao da je svestan da stanovništvo loše percipira bezbednost hrane. Dodao je i to da se situacija menja i da je bezbednost hrane na prvom mestu, kako zbog naših građana tako i zbog izvoza.

Revizijom Zakona o hrani dobijamo širi opseg nadležnosti za našu državnu Nacionalnu referentnu labaratoriju, kako u pogledu mleka, tako i u pogledu ostale hrane. Dobijamo mogućnost da imamo jednu instituciju koja će biti krov i koja će kontrolisati sve. Koja će biti opremljena tako da može da kontroliše svaku labaratoriju koja postoji u Srbiji„, rekao je Nedimović.

Laboratorija će imati opremu da se obave sve potrebne analize a iza svih rezultata stajaće država. Na

 

Laboratorija će imati potrebnu opremu da obavi sve potrebne analize, a iza rezultata će stati država. Na taj način će se zaokružiti kontrola celog sistema hrane.

Branislav Nedimović naglašava, „Imamo novi Zakon o bezbednosti hrane, pravilnike koje regulištu ovu oblast i mogućnost da kontrolišemo sve što rade male privatne labaratorije. Tako ćemo imati kontrolu i uvid nad više od 90 odsto najosetljivijeg i najranjivijeg tržišta hrane„.

On je podsetio da je Srbija u 2018. godini izvezla poljoprivrednih proizvoda u vrednosti od 3.9 milijardi evra, sto je suficit od 1,9 milijardi. Ocenjuje da naša država ima potencijal za izvoz od 5 milijardi evra.

 

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com