Epidemolozi očekuju da bi početkom sledeće nedelje moglo doći do novog talasa gripa, ali da on neće biti ni blizu po broju obolelih onom februarskom koji je bio sam vrh epidemije.

Imali smo sreće da se produžetak raspusta poklopio sa lepim i toplijim vremenom, jer temperatura iznad 10 stepeni Celzijusa ne pogoduje virusu, pa je tokom nedelje bilo znatno manje prijava, navodi epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović.

„Može se reći i da je mirnija situacija nego što je bila do sada. Deca su pošla u školu, a očekuju se opet topli dani do nedelje što se dobro uklapa u trenutnu situaciju. Od nedelje se opet očekuje zahlađenje koje delimično odgovara virusu, što može da pogoduje da krene drugi talas. Može da se desi da u sledećoj nedelji počne da raste broj obolelih, da do polovine marta imamo još obolelih i onda da počne polako da opada. Može se, dakle, očekivati jedno blago povećanje obolelih od gripa, jedan blagi talas, daleko manji nego ovaj što je bio“, kaže za „Blic“ epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović, predsednik Saveta za zdravlje grada Niša.

Iako se ne očekuje drastičan porast broja obolelih, a vremenske prilike idu na ruku situaciji s gripom, Tiodorović ipak naglašava da je veoma važno da se dosledno primenjuju mere preventive.

Kako sprečiti širenje virusa?

„Prva i osnovna mera je da roditelji ne dovode bolesnu decu i škole i vrtiće. Da shvate da prvo čine svojem detetu ako ono bolesno sa temperaturom ne ide u školu i obdanište. Oni štite tako svoje dete pre svega, ali istovremeno i drugu decu. Razredni starešina i trijažne sestre moraju da reaguju ukoliko bolesno dete dođe u vrtić ili školu. Tu nema pardona, mera mora da bude sprovedena do kraja ako hoćemo da stvarno uradimo kako treba. Ne možemo da sprečimo zaražavanje virusom gripa, ali možemo da ga veoma umanjimo, što je takođe od velike važnosti. Da umanjimo broj obolelih“, ističe prof. dr Tiodorović.

On apeluje i na poslodavce, da imaju razumevanja za roditelje čija su deca bolesna i moraju da ostanu kod kuće, kao i za zaposlene koji dobiju grip.

„Poslodavci treba da shvate da roditelj koji tako šalje bolesno dete u školu i sam će doći bolestan na posao i da zarazi ostale radnike. Imaće i poslodavac štetu. To nije samo stvar zdravstvene kulture već, jednostavno, razumevanja situacije u kojoj se nalazimo, da tih pet šest dana neće predstavljati nešto strašno. Poslodavac može imati veću štetu ako mu se razbole svi radnici“, napominje prof. dr Tiodorović.

On naglašava da nema razloga za paniku, ali ima za oprez i poštovanje svih preventivnih mera.

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com