Povodom obeležavanja godišnjice hrvatske vojno-policijske akcije „Oluja“ 1995. godine, centralna manifestacija će se održati večeras u 19.00 sati kod manastira Krušedol.

Naš je zadatak da to nikada ne zaboravimo i da to na odstojanstven i ozbiljan način obeležavamo. Da se ne stidimo naših suza, da poštujemo tuđe žrtve, ali, da za razliku od ranije, poštujemo i svoje, srpske žrtve, da ih ne smanjujemo i da o njima govorimo„, poručio je predsednik Srbije.U akciji „Oluja“ koja je trajala 4 dana, prema podacima Dokumetaciono-informacionog centra Veritas, poginulo je ili nestalo 1.861 Srbin. Sa teritorije tadašnje Republike Srpske Krajine koju je zauzela hrvatska vojska izbeglo je više od 200.000 Srba.

Hrvatska će i ove godine 5. avgust slaviti kao dan pobede, kada je proterala preko 200.000 svojih građana, dok će Srbi paliti sveće oplakujući žrtve i tugujući za izgubljenim domovima, u znak sećanja na jedan od najmasovnijih egzodusa na našim prostorima u skorijoj istoriji„, saopštio je Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije.

Udrženja raseljenih održaće parastos srpskim žrtvama u akciji „Oluja“ u Crkvi Svetog Marka u Beogradu, u 10. 30 sati.

U organizaciji Srpskog nacionalnog veća uz učešće Incijative mladih za ljudska prava u Donjem Lapcu u Hrvatskoj biće održano komemorativno obeležavanje u spomen na ubijene i nestale tokom akcije „Oluja“.

Na 24. godišnjicu „Oluje“ Srpsko narodno veće objavilo je 12. izjavu sećanja i zajedno sa svim svojim županijskim, gradskim i opštinskim većima, traži minut ćutanja.

Kako je navedeno u saopštenju Srpskog narodnog veća, ovom izjavom iz godine u godinu oni izražavaju saosećanje sa svima onima koji ne zaboravljaju poginule članove porodice te komšije i prijatelje kojih više nema.

Oni izražavaju žaljenje za „izgubljenim kućnim pragovima i zaraslim zavičajima„.

Izvor: Tanjug
Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com