Danas, 4.februara, obeležava se svetski dan borbe protiv raka, kampanja koju su pokrenule Svetska zdravstvena organizacija i Međunarodna unija za borbu protiv raka.

Prema predlogu osnivača, ovaj dan se obeležava 4.februara svake godine, sa ciljem da se motivišu pojedinci i zajednice i podrže mere koje bi trebalo da rezultiraju većom stopom preživljavanja obolelih od raka.

Prema procenama iz 2012.godine, svake godine širom sveta od ove bolesti umre 8,2 miliona ljudi, a samo u Srbiji se dijagnostikuje 36.000 novih slučajeva raka.

Vodeći uzroci obolevanja i umiranja od raka u našoj zemlji identični su vodećim uzrocima obolevanja i smrtnosti od malignih tumora u većini zemalja u razvoju.

Borba protiv raka

Vojvodina.gov.rs/Rtv.rs

Muškarci u Srbiji najviše obolevaju i umiru od raka pluća, debelog creva i prostate, dok je kod žena to slučaj sa karcinomom dojke, debelog creva, raka pluća i grlića materice, navedeno je na sajtu Instituta „Batut“, prenosi Blic.

Prevencija malignih bolesti ima veliki javnozdravstveni potencijal i predstavlja najefikasniji pristup kontroli malignih oboljenja.

Na više od 80 odsto svih malignih bolesti moguće je uticati modifikovanjem faktora rizika koji su odgovorni za pojavu bolesti. Ukoliko do bolesti ipak dođe, njen je ishod moguće poboljšati ranim otkrivanjem, terapijom i rehabilitacijom.

Svetska zdravstvena organizacija je 2016.godine pokrenula trogodišnju kampanju pod sloganom „Mi možemo, ja mogu“, kojom se podseća da pojedinac i zajednica mogu da doprinesu smanjenju globalnog tereta rakom.

Istorija

Svetski dan borbe protiv raka (4.februar), usvojen je kao međunarodni dan na Svetskom samitu za borbu protiv raka, organizovanom pod pokroviteljstvom predsednika Francuske i generalnog direktora UNESKO-a, u Parizu, u februaru 2000.godine. Od 2005.godine se ovaj dan organizuje i pod pokroviteljstvom Međunarodne unije za borbu protiv raka (UICC), nevladine organizacije sa sedištem u Ženevi.

 

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com