Od početka godine u saobraćajnim nesrećama u Srbiji poginulo je 292 ljudi, kažu u Agenciji za bezbednost saobraćaja i ističu da od 25. jula raste broj poginulih na našim putevima.

Do 5. avgusta zabeleženo je oko 11.500 povređenih.

Jasmina Milošević, v.d. direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja kaže za Tanjug da se tokom leta dogodi oko 40 odsto od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda u godini. Povećan rizik u letnjim mesecima objašnjen je većim brojem vozila na putevima kroz Srbiju, naročito u tranzitnom saobraćaju.

Ove godine, u gradskim sredinama zabeležena je sve veća upotreba električnih trotineta, koji su takođe jedan od rizika saobraćajne nezgode.

Milošević je apelovala na vozače da odmorni sedaju za volan i da tokom vožnje prave pauze na svaka da ili tri.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, Damir Okanović, povećan broj saobraćajnih nesreća tokom leta objašnjava i različitim vrstama vozila u saobraćaju. Od kamiona, automobila, zaprega, motokultivatora, traktora do bicikala, motocikala, električnih trotineta.

Istakao je i to da se leti najveći broja saobraćajnih nesreća dešava na putevima sa najvećom frekvencijom saobraćaja. Pre svega na auto-putevima, Koridoru 10 kroz Srbiju i putnom pravcu kroz Crnu Goru.

Okanović je apelovao na sve vozače da budu oprezni i da poštuju sve propisane mere za bezbednost u saobraćaju.

Branka Lazić, načelnica opšte medicine u Domu zdravlja Stari grad, ukazuje da visoke temperature mogu da utiču na koncentraciju vozača u saobraćaju, naročito ako vozilo nema klima uređaj.

Ona je savetovala da se ne koriste prevozna sredstva koja nemaju klima uređaje naročito u delu dana od 11 do 17 sati.

 

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com