Od sutra, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, pa sve do kraja letnje turističke sezone će sprovoditi mere pojačane kontrole nepropisnog korišćenja telefona i drugih uređaja za komunikaciju od strane vozača.

Ukoliko vozači nepropisno koriste uređaje za komunikaciju, Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisana je novčana kazna u fiksnom iznosu od 10.000 dinara, saopštio je MUP.

Prilikom sankcionisanja vozača koji učine prekršaj nepropisnog korišćenja telefona, odnosno drugih uređaja za komunikaciju, saobraćajna policija će dosledno preduzimati i mere prema svim osobama koje za vreme vožnje u motornim vozilima ne budu koristile sigurnosne pojaseve na način koji je predvideo proizvođač vozila, kako na prednjim, tako i na zadnjim sedištima, kao i prema svim vozačima koji decu budu prevozili na nepropisan način.

U Srbiji je prisutan trend povećanja broja ovog prekršaja. U prvih šest meseci ove godine sankcionisano je gotovo 25.000 vozača. To je za 13 odsto više u odnosu na prvu polovinu 2018. godine.

Svetska istraživanja pokazuju da razgovor telefonom tokom vožnje povećava rizik od nastanka saobraćajne nezgode četiri puta. Dok pisanje i čitanje poruka povećava rizik od nastanka saobraćajne nesreće osam puta.

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com