Republički zavod za statistiku (RZS) saopštio je da je industrijska proizvodnja u Srbiji u maju ove godine u odnosu na prethodnu bila manja za 0,6 odsto.

U maju ove godine, zabeležen je pad od 1,6 odsto u prerađivačkoj industriji, a rast od 3,7 procenata u snabdevanju električnom energijom i gasom, kao i u rudarstvu od 2,2 odsto.

Poredeći po namenskim grupama, u maju 2019. godine, u odnosu na isti mesec prethodne godine, došlo je do pada u proizvodnji netrajnih proizvoda za široku potrošnju (5,9 odsto) i kapitalnih proizvoda (0,3 odsto), dok je rast zabeležen u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju (4,7 odsto), intermedijarnih proizvoda, osim energije (1,7 odsto).

Obim industrijske proizvodnje u maju 2019. godine, u odnosu na maj 2018, opao je u 16 oblasti koje sa 50 odsto učestvuju u strukturi industrijske proizvodnje, dok je rast zabeležen u 13 oblasti.

Najveći uticaj na pad industrijske proizvodnje u maju 2019. godine, u odnosu na isti mesec lane, imale su proizvodnja prehrambenih proizvoda, proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda, proizvodnja pića, proizvodnja derivata nafte i proizvodnja odevnih predmeta.

Izvor: Beta

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com