Ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić rekao je da je Srbija započela još jednu stratešku investiciju – gradnju nacionalnog magistralnog gasovoda od Bugarske do mađarske granice. Gasovodom će se dopremati gas i iz „Turskog tok“, što će omogućiti sigurno snabdevanje gasom.

Antić je ocenio da je reč o jednom od strateški najznačajnijih projekata za budućnost i razvoj Srbije.

On je istakao da je Srbija kroz ovaj projekat dobila sigurno snabdevanje gasom i da to rešava sve one rizike sa kojima smo se suočavali do sada. Takođe, ovo će omogućiti novu klasifikaciju, nove industrijske privredne zone kao i dalju reindustrijalizaciju zemlje.

Dodao je da su radovi podeljeni na četiri deonice, koje će se cevima ispod reka – Crni Timok, Velike Morave, Dunava, Tamiša i Tise, uklopiti u trasu gasovoda.

Ministar je kazao da su već počele konkretne aktivnosti na realizaciji tog projekta, odnosno na izgradnji gasovoda.

Prve količine cevi su počele da pristižu one su na trasi, tako da izvođači radova, među kojima je i jedan značajan broj domaćih kompanija realizuje taj projekt u skladu sa dinamikom i našim očekivanjima„, rekao je Antić.

On je rekao da ne očekuje da će biti problema u finansiranju izgradnje gasovoda jer 30 odsto sredstava obezbeđuju akcionari „Gastransa“ – srpski „Srbijagas“ i ruski „Gasprom“, ostalo je projektno finasiranje.

On je istakao da je reč o jednom projektu koji je apsolutno komercijalan. Koji je zasnovan na zakupu kapaciteta tog gasovoda i takav projekat obezbeđuje pre svega da se iz tranzitnih taksi taj gasovod i čitava investicija otplati.

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com