Domaćinstva u opštinama Novi Beograd, Čukarica, Voždovac i Palilula, u roku od tri meseca dobiće više od 2.400 kanti za reciklažni i kućni otpad. Kante su već podeljene na Novom Beogradu i Paliluli, a sada je na redu deo Čukarice i Voždovca.

U toku ovog vikenda po dve kante dobilo je 570 domaćinstava u ulicama Petra Drapšina, Vinograda i Avalski put na Čukarici. Do kraja meseca još 600 domaćinstava će se priključiti novoj tehnologiji sakupljanja i odvoženja otpada.

Tehnologija sakupljanja, selektovanja i odnošenja otpada do sada je dala odlične rezultate jer znatno utiče na smanjenje formiranja divljih deponija, ali i povećava količinu otpada koja ide na dalji proces reciklaže, čime se smanjuje opterećenje deponije u Vinči„, rekao je Marko Popadić, direktor JKP „Gradska čistoća”.

On dodaje da će se nastaviti sa razvojem ovog načina rada, tao da će kante za otpad za reciklažu dobijati i supštine stanara u centralnim gradskim opštinama. Sa njima će se popisati i ugovor o preuzimanju ambalažnog otpada i tako se sprečava nesavesno raznošenje sekundarnih sirovina koje se mogu reciklirati, rekao je Popadić.

Svako domaćinstvo u naseljima u kojima se prelazi na tehnologiju odvoženja otpada PVC kantama dobija po dve takve kante. Plava kanta namenjena je odlaganju reciklabila, a kanta zelene boje odlaganju klasičnog kućnog smeća. Kante su zapremine 240 litara.

U „Čistoći” napominju i da je održavanje kanti, ali i njihova popravka ili eventualna zamena usled oštećenja, isključivo obaveza korisnika.

Kante su namenjene samo za odlaganje komunalnog i reciklabilnog otpada, zbog čega se apeluje na njihove nove vlasnike da kante ne koriste za odlaganje šuta, zemlje, pepela i žara jer to dovodi do trajnog oštećenja kante koju će morati da zamene o sopstvenom trošku.

Akcija besplatne podele kanti sugrađanima koji žive u naseljima sa individualnom izgradnjom pokrenuta je sa ciljem da se poboljša organizacija odnošenja smeća, a i da se reši problem u uskim ulicama gde nije moguće postaviti kontejner.

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com