Povećanjem želje da se čovek vrati prirodi, polako se povećava i broj ljubitelja, raftinga na tari i drini, bez obzira na razlog. Neki su tu iz istinske ljubavi prema prirodi i reci, drugi zato što su ih poveli prijatelji da im pokažu njihova nova omiljena mesta, dok ima i onih koje je firma ili kompanija za koju rade povela na ovaj poseban doživljaj, rafting tarom.

Tara i njena neukroćena priroda

Rafting-Tara

Rafting Tara

Uvek se zapitam šta to ljudi dožive na tim brzacima i po čemu je rafting tara tako poseban i specijalan.  Kada pogledamo geografskim očima, kanjon reke Tare je dugačak oko 146 km, dok sam kanjon je dubok do 1333 m. , što ga čini nadubljim u Evropi, a drugim u svetu odmah posle velikog kanjona reke Kolorado.  Samim padom od 4,5m/km , reka je izuzetno pogodna za splavarenje, rafting i ribolov ( posebno se ističe deo u okolini Kolašina koji je idealan za mušičarenje). Veći deo reke se koristi za ribolov i splavarenje dok za rafting tarom se koristi oko 25km  pred  formiranje reke Drine.

U poslednji 22km donjeg toka reke Tare, se dešava najuzbudljiviji rafting i to zbog 23 brzaka koji nikoga neostavljaju ravnodušne.

Zajedno sa rekom Pivom , sa kojom se sreće na granici Bosne i Hercegovine sa Crnom Gorom između sela Šćepan polje (Crna Gora) i Hum (Bosna i Hercegovina), formira reku Drinu.

 

Veliki deo reke Tare spada pod UNESKO zaštitu, ispunjavajući čak tri uslova: geološki, hidrološki i biološki fenomen, kao deo Nacionalnog parka Durmitor.

 

 

Rafting Tarom

Reka Tara Rafting

Reka Tara Rafting

Najatraktivniji deo kanjona dužine oko 90 km, od Šljivanskog do Šćepan Polja, obiluje brzacima (preko 50), divljim pritokama, penušavim vodopadima, bujnim raznovrsnim šumama čije drveće staro po nekoliko stotina godina para nebo u visini i do 50 m. Ukoliko ste ožedneli prilikom spuštanja brzacima Tare,  slobodno se može i popiti voda iz reke, jer Tara se smatra najvećim prirodnim rezervoarom pitke vode u Evropi.

Jedna od preporuka za zavisnike od adrenalina, je rafting tarom u aprilu, kada se reka budi. To je period kada se sneg otapa sa Durmitora i Ljubišnji, pa polako se pune jezera i podzemne pećine a sve se sliva u reku Taru. Prizor gde se sa svih krajeva kanjona slivaju divlji vodopad je potpuno priča za sebe, a ono što je fascinantno je ta divlja snaga reke Tare, a tada rafting Tarom može biti opasan.

Ukoliko vam je Rafting Tara glavna idea zašto dolazite u ovaj kraj, slobodno možete potražiti svoj Kutak u nekom  od mnogo brojnih klubova koji se bave organizacijom raftinga, a ako dolazite svojim prevozom postoje i auto kampovi.  Svaki rafting klub ima više programa raftinga: jednodnevni, dvodnevni ili tro i višednevni.

Ako pak neželim da provedem ceo dan u raftingu, mogćnosti za rekreaciju su velie,  od pešačenja po Nacionalnom parku Durmitor, jahanje konja preko zelenih poljana ili planinskim vrhovima i zaravnima, vredi obići kanjon reke Pive, Pivsko jezero i branu (HE) Mrtanje kao i Pivski Manastir.

 

Najbitnija osoba u čamcu vam je SKIPER.

Skiper je osoba koja izdaje instrukcije, a ponekad naredjenja, u čamcu. Svako u čamcu ima svoju ulogu i treba je izvršiti do kraja. Trapavost je u ovom slučaju veština ili mana, koju ne želite da imate ili ispoljite.

Kada tražite osobu koja će biti skiper u vašem čamcu obratite pažnju da li je u pitanju profesionalac, da li ima  licencu od strane IRF-a (Međunarodna rafting federacija).

Na dnu svakog čamca moraju da postoje konopci, radi sigurnosti, u njh se kače noge i to sprečava ispadanje iz čamca.

 

Tara je ocenjena klasom 3-4. Skala stavlja reku Taru na vrh liste najuzbudljivijih reka zajedno sa Koloradom i rekom Zambezi.

 

 

 

 

 

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com