Poljoprivrednici iz Banata, nisu zadovoljni prinosima, koji su ispod tri tone i kreću se oko dve i po tone.

Zemljoradnicima ne odgovara ni konačna otkupna cena koju je ponudio najveći domaći otkupljivač – 29,5 dinara kilogram, po kojoj će, nema sumnje, i druge uljare plaćati novi rod.

Jovan Njegovan iz Poljoprivrednog udruženja Pančevački ratari kaže da ni izbliza neće biti suncokreta kao prošle godine. Visoke dnevne temperature „sušare na otvorenom„, spržile su suncokret na njivama.

Na oranicama gde je vlažnost zrna bila 30, za svega nekoliko dana je spala na između šest i osam. To je prepolovilo rod„, kaže Njegovan. On dodaje da je novi standard za vlažnost zrna devet, što ratarima još više kvari račun.

Njegovan podseća i da je lane suncokret koštao u žetvi 30 dinara, a kada je požnjeven, kilogram je bio dinar skuplji.
Ovogodišnji rod trebalo bi, po njegovom mišljenju, da košta najmanje 40 dinara.

Žarko Galetin, agrarni analitičar iz Novog Sada smatra da su poljoprivrednici u nezavidnom položaju baš zbog toga što nemaju gde da čuvaju suncokret.

Nema sistemskog rešenja koje bi bilo prihvatljivo i za proizvođače i za trgovce„, kaže Galetin.

Prema njegovim rečima, dogovor dveju strana u lancu proizvodnje potreban je i radi dalje setve te uljarice. U suprotnom neće biti suncokreta na njivama.

Što se tiče soje, čija žetva predstoji, još uvek se ne zna koliko će stajati. Postoje spekulacije o tome da će biti dinar jeftinije nego prošle godine – 35 dinara. Poljoprivrednicima ta cena nije prihvatljiva jer imaju račun da bi kilogram zrna soje trebalo da košta najmanje 45 dinara pa naviše.

Lanjske soje nemamo mnogo na zalihama i ratari ne treba da trguju sojom odmah posle žetve već da čekaju, rekao je Galetin.

Soju, naglašava, naši ratari imaju uslove da čuvaju i neka prate berzanska kretanja i rod prodaju kada im cena bude odgovarala. Spekulacije o tome da će kilogram novog zrana soje biti 35 dinara pomalo su neočekivana. Žetva soje ne sledi samo kod nas već i u svetu, pa će od svetske cene zavisiti i domaća.

Izvor: Dnevnik.rs

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com