Ploča postavljena na mestu gde su 21. avgusta 1998. godine oteti novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić, na putu između Velike Hoče i manastira Zočište, porušena je i odnesena sedmi put za poslednjih šest godina.

Nedaleko od mesta gde je bila pronašli su je predsednik Društva novinara Kosova i Metohije (DNKiM) Budimir Ničić i član Uprave Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević.

Na mestu gde je bila ploča vidljivi su tragovi građevinske mašine kojom je ploča sa postoljem iščupana. Oko mesta gde je bila, nalazi se velika količina zemlje, građevinskog šuta i kostiju, najverovatnije životinjskog porekla, saopštila su ova dva novinarska udruženja.

Na ploči koju su poslednji put postavili članovi Udruženja novinara Srbije 15. maja 2018. godine na srpskom i albanskom jeziku piše „Ovde su 21. 8. 1998. godine otete naše kolege novinari, Đuro Slavuj i Ranko Perenić – tražimo ih“.

ploča

Spomen ploča, foto izvor: Novosti.rs

UNS i DNKIM najoštrije osuđuju ponovno rušenje ploče i zahtevaju od međunarodnih i kosovskih institucija da otkriju ko već sedmi put čini ovo divljaštvo.

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com