Kineske kompanije koje se bave informacionim tehnologijama zainteresovane su za dolazak u Srbiju kako bi pokrenule svoju proizvodnju. Kao i razvojne centre posebno u Industrijskom parku u Borči, rekao je ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, Nenad Popović.
Popović je tokom prvog dana Digitalnog samita u Fudžou razgovarao sa predstavnicima više kineskih kompanija koje se bave telekomunikacijama, veštačkom inteligencijom i robotikom. On je rekao da su veoma zainteresovani za dolazak u Srbiju.
Srbija je evropska zemlja sa najviše kineskih investicija, rekao je Popović. Kinezi žele da iskoriste ono što je najbolje u Srbiji a to je znanje naših inženjera. Naše znanje u saradnji sa kineskom tehnologijom može biti prekretnica u tehnološkom i industrijskom razvoju Srbije.

Popović navodi da Kina teži digitalizaciji svih sfera društva i da Srbija može mnogo da nauči od njih. Kineski investitori koji će doći u Srbiju su najbolji partneri u sferi digitalizacije i digitalnih tehnologija u svetu.

Na samitu je bilo impresivno čuti planove Kine za budućnost. Ta zemlja je lider u inovacijama i planira potpunu digitalizaciju države, trideset godina unapred, rekao je Popović.

Dodao je i to da je jedini ministar iz inostranstva na samitu u Fudžou što ukazuje na veliko poštovanje koje Kina gaji prema Srbiji.

 

 

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com