Predavanje „Sefardski Beograd: Prošlost i sadašnjost sefardske kulture“ biće održano 31.januara sa početkom u 19h, u Svečanoj sali Instituta Servantes.

Posebna pažnja biće posvećena uticaju sefardskih Jevreja na kulturu Balkana.

Ovom prilikom će o ponovnom susretu Španije sa Jevrejima, iz perspektive istorijske revizije odnosa između Španije i jevrejske zajednice, govoriti ataše za kulturu Ambasade Španije u Beogradu Karmen Alvares, dok će o prisustvu Sefarda na Balkanu govoriti Eliezer Papo, profesor sa izraelskog univerziteta Ben Gurion.

Institut Servantes će se u narednim mesecima, kroz slična predavanja i izložbe, baviti kulturom Sefarda, njihovim položajem kroz istoriju, kao i različitim načinima na koje su menjali svakodnevicu Beograda.

U Galeriji Instituta je u toku izložba „Otkrijte Sefarad“, koja je organizovana u saradnji sa Mrežom jevrejskog nasleđa Španije-Putevi Sefarda i ona se može posetiti do 11.februara.

Sefardi

Hagada iz Katalonije, sefardska umetnost
Foto: Wikipedia

Ciklus o Sefardima će se nastaviti 7.marta, okruglim stolom pod nazivom „Sefardski Beograd: One govore“.
U martu će, takođe, biti predstavljena prva „Servantesova ruta: Sefardski Beograd“, koja povezuje kulturu, istoriju i turizam sa sefardskim nasleđem u srpskoj prestonici.
April će obeležiti koncerti, srpska i jevrejska muzika i nastup Srpsko-jevrejskog pevačkog društva.
Ovaj ciklus će zatvoriti izložba „Agua sagrada“ koja će biti otvorena u junu ove godine.

Da podsetimo, Sefardi su Jevreji, potomci proteranih iz Portugalije i Španije krajem 15.veka. Sefarad je, zapravo, hebrejski naziv za Španiju a, u užem smislu, los sefardim su Jevreji poreklom sa Iberijskog poluostrva.

Ulaz na predavanje „Sefardski Beograd: Prošlost i sadašnjost sefardske kulture“ je slobodan, a obezbeđen je i simultani prevod sa španskog na srpski jezik.

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com