Superzvezda modne industrije Karl Lagerfeld preminuo je u 85-oj godini u Parizu, javili su francuski mediji.

Nemački modni kreator i kreativni direktor kompanija Šanel i Fendi, koji se kasnije pridružio i modnoj kući Kloe, bio je jedan od najplodnijih stvaralaca na modnoj sceni.

Imao je i sopstveni brend, za koji je kreirao kolekcije.

Karl Lagerfeld

Karl Lagerfeld
FOTO: IAN LANGSDON_PARIS / EPA/BLIC.RS

Kreirao je kostime za pozorišta i opere u Firenci, Beču, Salcburgu i Monte Karlu. Bio je i veliki ljubitelj fotografije. Često je sam slikao svoje modele, čak i objavio nekoliko knjiga sa svojim fotografijama, a novinari su ga zvali „Kajzer Karl“.

Lagerfeld se u poslednje vreme osećao loše i zbog toga je propustio nekoliko bitnih modnih revija. Britanski „Miror“ piše da je legendarni dizajner propustio dve modne revije u Parizu 22. januara, što je bio prvi put od kako radi za „Šanel“ da se nije prošetao modnom pistom na kraju revije.

Kada je njegov izgled u pitanju, zaštitni znaci bili su mu lepeza, bela kosa vezana u konjski rep i crne naočare za sunce. Govorio je četiri jezika: nemački, francuski, engleski i italijanski.

Biografija

Rođen je kao Karl Oto Lagerfeldt u Nemačkoj, 1933. godine. Iz prezimena je izbacio „d“ kako bi „zvučalo komercijalnije“.

Još kao tinejdžer je emigrirao u Pariz i tamo se zaposlio kao pomoćnik modnog kreatora Pjerta Balmena, a zatim je tokom 60-ih počeo da radi za Fendi i Kloe.

Deset godina nakon smrti Koko Šanel, 1983. godine,  počeo je dugu karijeru u firmi koju je ona osnovala i već sledeće godine osnovao sopstveni brend.

O sebi je rekao: „Izgledam kao karikatura sebe samog i to mi se dopada“.

 

 

 

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com