Kako prenosi RSE, kosovske insituticije neće dozvoliti „predstavnicima nijedne druge države da dolaze i učestvuju u predizbornoj kampanji u zemlji„, kažu zvaničnici.

Ovo dolazi zbog najava beogradskih političara da će posetiti Kosovo, u toku predizborne kampanje za parlamentarne izbore koji će se na Kosovu i Metohiji održati 6. oktobra 2019. godine.

Savetnik ministra inostranih poslova Bedžeta Pacolija, Jetlir Zimberaj, za Radio Slobodna Evropa (RSE) je rekao da kosovske institucije neće dati dozvolu za ulazak na Kosovo ni jednom predstavniku druge zemlje koji bi posetu iskoristio za predizbornu kampanju.

Savetnik kosovskog šefa diplomatije potvrdio je da se kosovske institucije koordinišu sa međunarodnom zajednicom kako bi se obezbedio mirni izborni proces, gde će se građanima zagarantovati slobodno glasanje.

 On je poručio da ni srpski građani na Kosovu i Metohiji ne bi trebali da budu pod pritiskom kako i za koga glasati na predstojećim izborima.

Takođe, osvrćući se na mogućnost posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Zimberaj je istakao da ova odluka važi za bilo kog političara koji nije sa Kosova.

Sa druge strane, Petar Miletić, bivši poslanik kosovske skupštine iz redova srpske zajednice, naglasio je da je Beograd uvek imao određenog uticaja na izborni proces na Kosovu i Metohiji.

On smatra da je najnovija odluka kosovskih institucija o zabranjivanju ulaska srpskih političara na Kosovo neće imati nikakvog efekta.

Izvor: Tanjug

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com